tiistai 22. heinäkuuta 2014

#87 Esteitä ja itsenäistä ratsastelua

Kirjoittelu jäänyt taas vähemmälle, pahoittelut siitä! Menoja on ollut huimasti, joten blogiin en ole ehtinyt panostaa paljoakaan. Tämäkin postaus miltei kuukauden myöhässä, olen tosi pahoillani! Blogi on vain tuntunut pakkopullalta ja olisi ollut ajanhukkaa istua tietokoneella kesäpäivinä. Nyt kuitenkin ryhdistäydyin ja kirjoittelin teille :)

Mutta asiaan... Olin Empulla yötä 26-28.6 Eli maanantaista keskiviikkoon. Maannataina Jenna tuli Empulle ja mentiin ilman satulaa leikkejä tarhassa. Minulla oli aluksi Taavi ja Jennalla Hensu. Kentällä oli muutama puomi ja kavaletti, sekä yksi suurempi ristikko. Oltiin timantinryöstöä pehmoleluilla, joka oli todella hauskaa. Taavi oli oikein mukava ja  suhteellisen reipas. Vaihdettiin hevosia ja Hensulla sitä intoa riittikin sitten jo vähän ylimääräistäkin. Emppu oli timantinryöstöä myös jossain vaiheessa minua vastaan ja sitten Jennaa vastaan. Kaikinpuolin hauska ja mukava tunti.

Tiistaina Tinja tuli Empulle ja mentiin esteitä, sekä kuvattiin lyhäri. Tinja halusi Taavin, joten minulla oli Hensu. Hensu oli mukavan reipas ja reagoi verkassa hyvin ja oli avuilla. Innostui laukasta, toisinkuin Taavi. Tinja onnistui Taavin yhdestä pukista putoamaankin, mutta ei onneksi käynyt pahasti.

Hypättiin tarhassa pientä rataa, johon kuului lankkueste, kapea pysty, normaali pysty ja pari muuta estettä. Hensu oli ihan super hyppytuulella, eikä edes meinannut kieltää kertaakaan, edes kapealle esteelle. Tinja putosi toisen kerran Taavilta, kun jäi hypyssä jälkeen. Tinjaa taisi vähän sattua, mutta ei onneksi käynyt mitään vakavaa. Emppu otti Taavilla pari hyppyä, jonka jälkeen Tinja hyppäsi vielä pariin otteeseen, kun oli hetken levännyt.
Lyhäri yllä

Keskiviikkona menin Hensulla Empun pitämän estetunnin, joka sujui tosi kivasti. Rakenneltiin kaikkia hienoja ja pelottavia esteitä. Oltiin itse tosi tyytyväisiä esteisiin, joita koristelimme. Hoidin ponin ja aloitin verkkaamaan pihalla, jonka jälkeen hypättiin tarhassa. Rataan kuului hevosenkengillä koristeltu Lankkueste, kapea pysty, jossa oli "puomina" muoviputki, yhden askeleen sarja, jonka A:osan reunoilla oli pujopuskat ja B:osan alla paalinarukasa, sianselkä, jonka alla oli vettä ja viimeisenä pysty, jonka kekellä oli pieni peitto, jossa oli lampaan kuvia :D Mikään muu ei tuottanut ongelmaa, paitsi se viimeinen lammaseste. Siihen tuli kolme kieltoa, jonka jälkeen nappasin raipan käteen ja johan meni Hensu yli ilman minkäänlaista ongelmaa. Otin raipan pois ja päästiin koko rata puhtaasti ja hyvin.

KOOSTE

29.6. eli Sunnuntaina Jassu tuli meille vähän ennen kahtatoista ja sain isoveljeni viemään meidät Empulle, koska ilma oli mitä oli.. Sateinen ja inhottava. Napattiin sadetakit, sateenvarjo ja kamera mukaan.

Ensin haettiin Hensun kamat talliin, tallissa levitin kuivikkeet karsinoihin ja laitoin kaurat turpoamaan Jassun kanssa. Käytiin laittamassa tarhaan ravipuomit ja muita puomeja. Haettiin Hensu talliin ja hoidettiin se siellä. Hensu oli rauhallinen ja mukava hoitaa ja varustaa.

"Miksi sä leikit pusukalaa? Voitaisko jo mennä vaikka laukkaamaan.. huoh mä en jaksa nyt yhtään mitään turhia poseerauskuvia.."
+ iiihana Hensun uus otsapanta ♥
Kun olin saanut suitset päähän ja omat kamat päälle, mentiin tarhaan. Alkukäyntien jälkeen aloin ratsastaa ponia käynnissä ja ravissa. Tein voltteja ja menin puomien yli käynnissä ja ravissa. Menin ravissa muutamia pikkuratoja, jonka jälkeen annoin Hensun kävellä.

ohjasperät oppi lentää :D


Otin sitten laukkaa ja tulin laukassa puomeja. Hensu oli tosi innokas ja välillä jouduin jäämään ravissa pienelle ympyrälle, että sain ponin taas avuille, ennekuin jatkoin laukkatehtäviä. Laukassa oli oikein mukava, ei yhtään jäykkä ja tosi mukavasti innostui puomeista ja hyppäsi niiden yli. Ravailin vielä loppuraveja ja menin ravipuomit pariin kertaan.
 Taluttelin loppukäynnit ja vein talliin. Riisuttiin varusteet ja harjattiin läpi. Laitoin tervalaastarisuihketta ponin etujaloissa oleviin haavoihin, jotka näyttivät jo tosi hyvin parantuneen miltei kokonaan. Palkitsin ponin leivällä ja heitin sille siivun heinää ja suljin karsinaan.

Hain Taavin karsinaansa ja sidoin kiinni. Hoidettiin Jassun kanssa läpi ja varustettiin. Päästettiin Hensu ulos ja menin ratsastamaan Taavin.

Alkukäynneissä poni heti säikähti lintuja, jotka kolistelivat peltien päällä. Seuraavaksi oli hyvä maistaa vähän tarhan reunalla kasvavaa ruohoa, jonka jälkeen säpsähtää, kun sadepisara osuu kattoon. Sitten voi vängätä ratsastajan kanssa koko lyhyen sivun siitä, mennäkkö uralla vai ei. Sitten voi vielä säikähtää, kun Hensu ravaa tarhan aidalle. Viimeiseksi voi olla tosi vihainen, kun ratsastaja ei antanut enää kävellä pitkinohjin ja voi olla todella tympääntyneen näköinen seuraavat kolme käyntikierrosta, kun täytyy keskittyä töihin.. Mitä mä muka tein väärin, et piti melkeen heti kerätä ohjat.. höh

Tuossa tosiaan vähän tuollainen Taavin näkemys alkuverkasta :D Poni tosiaan oli pohkeelle aluksi aika kuuro ja kulki tahmeasti, mutta pirteä muuten. Laitoin ruunan töihin heti käynnissä ja aloin tulemaan muutamia puomeja käynnissä. Sitten vaihdoin suuntaa ja tein muutaman pääty-ympyrän käynnissä työstäen.

Ravissa poni oli laiska, mutta sain muutaman oikein mukavan reippaan ravipätkän. Ravissa tulin kaikki puomit, jonka jälkeen vaihdoin suuntaa.


Annoin ponin kävellä hetken ja otin laukkaa. Pukkeja tuli muutama pieni ja yksi ihan kunnollinen, josta olisin voinut tippua, jos en yhtään olisi varautunut. Pari ihan mukavaa laukkapätkää sain, jonka jälkeen otin jalustimet kaulalle ja työstin vielä ravissa puomin avulla ympyrällä. Kun poni meni hyvin, keventelin vielä rennot loppuravit ja sitten otin käyntiin. Tulin alas taluttamaan loppukäynnit ja koska alkoi sataa vähän enemmän, otin satulan pois ja Jassu vei sen talliin, ettei se turhaan kastu.


 Loppukäyntien jälkeen vietiin Taavi karsinaansa ja riisuttiin varusteet. Palkittiin leivällä ja suljettiin poni karsinaan. Heitin sille heinää reilusti, menin laitumelle ja avasin portin, jotta Hensu pääsisi karsinaansa. Kun poni näki minut se tuli ensin kohti, mutta sitten käveli talliin. Kävin etsimässä Hensun ötökkäloimea, josta se oli aamulla päättänyt omin voimin hankkiutua eroon. En löytänyt sitä, joten palasin talliin.

Annettiin Hensulle myös heinät ja vietiin puolet kamoista satulahuoneeseen. Pestiin kuolaimet ja laitettiin satula ja harjapakit paikoilleen. Käytiin etsimässä loimea ja haettiin innokkaina poneille puoliksi sylillinen tuoretta laitumelta. Löydettiin likainen ja litimärkä loimi ja nappasin sen mukaan. Vietiin poneille karsinaan keräämämme ruohot ja annettiin kaurat. Lisäsin vettä ja laitoin seuraavat kaurat turpoamaan. Vietiin loput kamat sisälle, harjattiin suojat ja laitettiin loimi ja suojat kuivumaan.

5 kommenttia:

 1. Ihanat videot ja lyhäri!!! :D Oot nii hyvä ratsastaan :) Ja täs vinkki siitä et kuka oon... "Hankoon Helsinkiä pakoon soudan Hankoon..." ;) :3

  VastaaPoista
 2. Siis hyppäsittekö samalla/samoilla poneilla kolmena päivänä peräkkäin? Teettekö ikinä mitään muuta kun hyppäätte tai meette puomeja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hensu oli estetuulella, joten hyppäsin vielä keskiviikkonakin. Maanantaina mentiin LEIKKEJÄ mutta puomit olivat kentällä sitä varten, että niiden takana oli ns. turvassa hipalta yms. Eikä todellakaan hypätä joka kerta :)

   Poista
  2. Ja puomithan eivät rasita hevosen jalkoja samalla tavalla kuin esteet, koska ei niiden yli hypätä! :)

   Poista

Jätä ihmeessä kommentti :) Kiitos jos kommentoit! Arvostan sitä!